• Historická exkurzia Krakow, Auschwitz, Wieliczka
          • Historická exkurzia Krakow, Auschwitz, Wieliczka

          • V dňoch 19. - 21. septembra 2017 sme sa zúčastnili historickej exkurzie v Poľsku. Súčasťou exkurzie bola prehliadka bývalého koncentračného tábora Auschwitz, Auschwitz - Birkenau. Okrem toho sme mali možnosť spoznať históriu  Poľska prostredníctvom múzea v Schindlerovej továrni. Historický charakter exkurzie znásobila prehliadka Krakowa, návšteva Wawelského hradu a katedrály

        • ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKU 2017/2018
          • ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKU 2017/2018

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2017/2018 sa bude konať dňa 4.septembra 2017 o 8.00 hod. v audiocentre školy. Srdečne pozývame žiakov, rodičov i priateľov školy.

            Tešíme sa na stretnutie!

          • Deň Zelenej školy na Gymnáziu v Šahách

          •      Dňa 22.6.2017 sme na gymnáziu v Šahách zorganizovali Deň Zelenej školy, na ktorý sme pozvali deti zo všetkých okolitých základných škôl. Pre žiakov sme si pripravili rôzne aktivity na tému Deň Zeme a ochrana prírody. Deti mohli absolvovať 8 stanovíšť so zábavnými úlohami, za ich úspešné splnenie dostali netradičné originálne pečiatky a sladkú odmenu. Po nazbieraní dostatočného množstva pečiatok mohli získať certifikát potvrdzujúci ich vedomosti a zručnosti. Pre deti sme si pripravili aj občerstvenie v podobe vody s citrónom, ktorá im dobre padla v teplom slnečnom dni.

                 A aké aktivity čakali na našich hostí? Pri prvom stanovišti sa snažili rozoznať ovocie a zeleninu na základe ich chuti a vzhľadu. Po úspešnom zvládnutí úlohy sa presunuli na stanovište č.2, kde zábavnou formou vyplňovali tajničky a hľadali ich riešenie. Ďalšou prekážkou k získaniu certifikátu bolo triedenie odpadu podľa materiálu. Na stanovišti č.4 plnili 2 úlohy, ktoré zahŕňali rozpoznávanie stôp a zvukov zvierat žijúcich v lese. Po namáhavom premýšľaní deti čakali športové aktivity. Museli zdolať náročný slalom buď s futbalovou, alebo basketbalovou loptou, ktoré mali úspešne dostať do brány. Ďalšou športovou aktivitou bolo hádzanie tenisových loptičiek do pyramíd z pohárov. Deti tiež skrášlili našu Zem tým, že na ňu nakreslili pekné obrázky. Najnevídanejšiu úlohu si pripravili naši skauti, ktorí sa snažili naučiť deti, ako sa orientovať na mape a rozpoznávať liečivé rastliny v lese. Zavŕšením nášho programu bolo stanovište s koreninami. Študenti si pripravili rôzne druhy korenín a pomocou čuchu, chuti a vzhľadu mali deti zistiť, o akú koreninu ide.

            Každý žiak bol odmenený certifikátom. Deťom sa aktivity veľmi páčili, pretože sme ich zábavnou formou naučili niečo nové. A my sa tešíme, že k nám o rok zavítajú zas.

                 Heba Ismail, Veronika Žirková, II.B

        • Júnová grilovačka
          • Júnová grilovačka

          • Srdečne Vás pozývame na grilovačku, ktorú organizujeme 23.6.2017 vo vnútornom dvore nášho gymnázia so začiatkom o 18:00. Tešíme sa na priateľské posedenie s Vami i Vašimi deťmi pri dobrej hudbe a malom občerstvení.

        • Zelená škola
          • Zelená škola

          • Srdečne Vás pozývame na Deň Zelenej školy, ktorý sa uskutoční 22.6.2017 v areáli školy. Naši študenti si pre Vás pripravili mnoho zaujímavých, zábavných i poučných aktivít. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

          • Mladí preventisti na prednáške v ZŠ Nenince

          • V rámci projektu "Zdieľaj" - bezpečne a zodpovedne sa "mladí preventisti" stretli so žiakmi na ZŠ v Neniciach. Naši preventisti upútali  odbornými vedomosťami z oblasti prevencie IT kriminality. Soňa Fritzová, Roland Tóth, Matej Koszoru!

        • ÚSPECH V KRAJSKOM KOLE SOČ
          • ÚSPECH V KRAJSKOM KOLE SOČ

          • Dňa 4.4.2017 sme sa zúčastnili krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti v Nitre. V kategórii strojástvo, hutníctvo, doprava obsadil Jorik Veselko z 2.B 6.miesto. Súťaže sa zúčastnil ako jediný zástupca gymnázií a v silnej konkurencii žiakov stredných odborných škôl zožal  úspech a obdiv. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy! 

        • ÚSPECH V UMELECKOM PREDNESE
          • ÚSPECH V UMELECKOM PREDNESE

          • Gratulujeme k úspechu, Heba Ismail, za 3. miesto v okresnom kole súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

        • "Zdieľaj" - bezpečne a zodpovedne
          • "Zdieľaj" - bezpečne a zodpovedne

          • Odštartovali sme projekt "Zdieľaj" - bezpečne a zodpovedne, ktorý finančne podporili Rada vlády SR pre prevenciu kriminality a Nitriansky samosprávny kraj. Cieľom projektu je koordinovaným vzdelávaním viesť žiakov k vlastnej bezpečnosti a konkrétnymi preventívnymi aktivitami ich viesť k eliminácii globálnej hrozby Európy - počítačovej kriminality. Primárnym cieľom je, aby sa z našich žiakov nestali ani páchatelia, ani obete počítačovej kriminality. Máme záujem o efektívnejšie prepojenie prevencie kriminality so vzdelávaním detí a mládeže v meste Šahy a v priľahlom regióne.


            Partnerom projektu je OZ Preventista - združenie pre bezpečnosť a prevenciu. Odborným garantom projektu je Ing.Jaroslav Oster - špecialista pre oblasť informačnej bezpečnosti.

            Realizátorom projektu sú certifikovaní "mladí preventisti" - žiaci nášho gymnázia, ktorí boli vyškolení odbornými lektormi v predchádzajúcom projekte.

        • Požehnané a pokojné vianočné sviatky
          • Požehnané a pokojné vianočné sviatky

          • Prajeme Vám požehnané a pokojné vianočné sviatky 2016 v kruhu najbližších.

            ĎAKUJEME za podporu v roku 2016 a do nového roku 2017  prajeme veľa zdravia, spokojnosti a radosti zo všedných dní. 

            kolektív zamestnancov Gymnázia v Šahách

        • Vianočný program pre seniorov
          • Vianočný program pre seniorov

          • Dňa 20.12.2016 sme sa stretli so seniormi v Centre sociálnych služieb Dignitas v Šahách. Naši žiaci sa predstavili krátkym vianočným programom a prispeli k spríjemneniu adventného týždňa všetkým zúčastneným. Stretnutie bolo veľmi emotívne, láskavé a inšpirujúce. Veríme, že sa s našimi novými priateľmi budeme stretávať aj naďalej. 

          • Červené stužky

          •      Na triednickej hodine sme sa dozvedeli o celoslovenskej kampani v boji proti AIDS . Triedna učiteľka nám ukázala prezentáciu, kde sme mali možnosť vidieť následky AIDS a HIV,  ale aj ako bezpečne predísť týmto pohlavným chorobám. Celá trieda sa rozhodla podporiť túto užitočnú kampaň a zapojila sa do súťaže o najvýstižnejšiu  kresbu. Žiaci mali týždeň na to,  aby nakreslili alebo vytvorili pohľadnicu.  Po uplynutí týždňa triedni učitelia vyzbierali kresby, ktoré boli naozaj originálne a umelecké. Tieto kresby boli vystavené na nástenke v škole a najkrajšie boli zaslané do vyššieho kola súťaže.

                 Žiakom boli rozdané červené stužky, ktoré sú symbolom tejto kampane.  Tieto červené stužky nosili tak žiaci, ako aj učitelia, pripnuté na oblečení alebo na taškách. Takto spolu vyjadrovali podporu kampani. Dňa 30. novembra  prišli žiaci oblečení  v červených veciach a spolu celá škola vytvorila červenú živú stužku, ktorá síce nebola veľká, keďže škola má menej žiakov, ale aj napriek tomu vznikol symbol na podporu kampane. Každý človek by sa mal zamyslieť nad následkom či už AIDS alebo  HIV, pretože je to veľký problém v dnešnej dobe. Je dôležité,  aby sa čo najviac ľudí dozvedelo o následkoch nechráneného sexu a podobne.  A preto by sme nemali zabudnúť že 1. decembra je svetový deň proti  AIDS.

          • Sloboda&bezpečnosť

          • 18. november 2016 bol dňom, keď sme si na Gymnáziu v Šahách pripomenuli Deň boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodný deň študentov. Žiakov čakal mimoriadne bohatý program spojený nielen so vzdelávaním, ale aj so zábavou.

            Vstupnú prezentáciu o bývalom riaditeľovi gymnázia, ktorý sa zaslúžil o rozvoj tejto školy, si pripravil pán Tibor Pálinkás, vedúci šahanského múzea a galérie. Tejto prednášky sa zúčastnili všetci žiaci gymnázia. Po jeho vystúpení sa žiaci rozdelili do skupín podľa tried a venovali sa aktivitám, ktoré si pripravili. Do zábavného programu  pod názvom „Trieda baví triedu“ si pripravili rôzne súťaže. V simulovanej relácii Inkognito si preverili svoje schopnosti poznávať osobnosti, v súťaži Dobre vedieť sa otestovali v tipovaní správnych odpovedí, zabávali sa na veselej show Partička, ale nechýbali ani pohybové aktivity, pri ktorých mali preukázať svoju šikovnosť.

            Keďže sa tento deň niesol v znamení boja za slobodu a demokraciu, žiaci si mali možnosť vypočuť  prednášku o informačnej bezpečnosti a kyberšikane v podaní Ing. Jaroslava Ostera, ktorý ich zároveň vyzval, aby sa zapojili do diskusie k tomuto problému.

            Súčasťou tohto celodenného podujatia bolo aj odhalenie pamätnej tabule bývalému riaditeľovi školy Istvánovi Horvátovi. Slávnostného aktu sa zúčastnili všetci študenti, učitelia, primátor mesta, vedúci múzea a galérie a  slovenská keramička Adriena Kutaková, ktorá je autorkou  pamätnej tabule. Nádych dôstojnosti a nevšednosti vniesli do tohto aktu aj žiaci oboch gymnázií svojimi hudobnými vystúpeniami.

            Poslednou aktivitou v rámci vzdelávacieho dňa Sloboda&bezpečnosť bol bezplatný workshop pre verejnosť. Prebiehal v priestoroch Gymnázia v Šahách a jeho cieľom bolo pomôcť právnickým a fyzickým osobám zorientovať sa v aktuálnych otázkach o informačnej bezpečnosti a v legislatíve súvisiacej s danou oblasťou. Odborným garantom vzdelávania bolo OZ Preventista – združenie pre bezpečnosť a prevenciu, lektorom seminára bol Ing. Jaroslav Oster.

            Cieľom tohto dňa bolo, aby si žiaci uvedomili, čo znamenajú pojmy sloboda a demokracia, ale zároveň aby nepodľahli nástrahám virtuálneho sveta.

             

                                                                           Eva Fajčíková