• Pozvánka

          • Predseda ZRŠ a výbor ZRŠ Vás pozývajú na plenárne zasadnutie Združenia rodičov pri Gymnáziu v Šahách dňa 19.10.2016 o 15:30 hod. do audiovizuálneho centra školy.

            Program:
            1. Plán práce ZRŠ
            2. Správa o hospodárení ZRŠ za predchádzajúci školský rok
            3. Plán práce školy
            4. Správa o výchovno-vzdelávacích výsledkoch školy za školský rok 2015/2016
            5. Doplnenie členov výboru
            5. Príspevok do ZRŠ
            6. Diskusia, rôzne

            Po plenárnom zasadnutí ZRŠ sa budú konať triedne schôdzky rodičov.

            Prosíme rodičov, aby sa plenárneho ZRŠ a triednej schôdzky zúčastnili.


            Ing. Juraj Fritz
            predseda ZRŠ pri Gymnáziu v Šahách

             

          • Svätojánska grilovačka - 24.6.2016

          • Pozývame všetkých rodičov, žiakov a priateľov Gymnázia v Šahách na Svätojánsku grilovačku a posedenie v príjemnej spoločnosti pod košatými korunami stromov v školskej záhrade.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami 24.6.2016 od 16:00.
            Drobné ochutnávky Vami pripravených dobrôt sú vítane.

            Ak prijímate naše pozvanie, prosíme Vás o oznámenie Vašej účasti do 20.6.2016 na sekretariát školy, príp. e-mailom na: sekretariat@gymsahy.sk

             

                                                                                                       

          • Prijímacie skúšky - 2. kolo

          • Riaditeľka Gymnázia, Mládežnícka 22, Šahy oznamuje, že sa dňa 21.06.2016  bude konať 2. kolo prijímacích skúšok na odbory 79 02 J 00 - gymnázium a 79 02 J 74 - bilingválne štúdium v zmysle platnej legislatívy a schválených kritérií pre prijímacie konanie na rok 2016/2017.

            Uchádzači o štúdium môžu poslať prihlášku na SŠ do 20.06.2016.

        • Úspech našich žiakov na matematickej súťaži Pangea
          • Úspech našich žiakov na matematickej súťaži Pangea

          •    Matematická súťaž Pangea si dáva za cieľ prepojiť a porovnať znalosti žiakov a študentov v rôznych krajinách celého sveta. Sídlo organizátora je v Nemecku, myšlienka súťaže vznikla v roku 2007 a v súčasnosti už došlo k “zjednoteniu” viac než 145 000 účastníkov z krajín znázornených na mape.

               Súťaž prebieha v rámci jedného týždňa a deti vo svojej kategórii vo všetkých zúčastnených krajinách riešia tie isté príklady.

               Naša škola sa už niekoľko rokov aktívne zapája do súťaže. Tento rok naši študenti z 1B získali pekné umiestnenie: v ich kategórii v rámci Nitrianskeho kraja súťažilo 655 detí, v rámci Slovenska 7797 súťažiacich.

            Veronika Žirková sa umiestnila v rámci Nitrianskeho kraja na 11. mieste a v rámci Slovenska na 137. mieste.

            Heba Ismail sa umiestnila v rámci Nitrianskeho kraja na 44. mieste a v rámci Slovenska na 585. mieste.

            Tomáš Šomlo sa umiestnil v rámci Nitrianskeho kraja na 67. mieste a v rámci Slovenska na 837. mieste.

            Srdečne blahoželáme!

        • Deň Zelených škôl
          • Deň Zelených škôl

          • Deň Zelených škôl  

                 Šahanské gymnázium sa viac rokov snažilo dostať certifikát a vlajku Zelenej školy, ktorú sa nám na začiatku tohto školského roka podarilo získať. Vybrali sme si  pre nás najlepšiu cestu, a to učiť žiakov už od mladého veku, ako sa správať čo najšetrnejšie k prírode.                                                                                                                                              

                      Tento rok sme uskutočnili deň Zelených škôl už štvrtý krát a to 27.4.2016. Našu školu navštívilo vyše 180 žiakov šahanských základných škôl, aby sa zúčastnili nami pripravených prezentácií a súťaží.                                                                                    

                        Na úvod si študentky 2.B triedy  Veronika Belicová a Sára Mária Baránková  pripravili pre žiakov názornú prezentáciu o vode. Žiakov oboznámili so  základnými informáciami, ktoré súvisia s vodou všeobecne a priblížili im  kritickú situáciu so zásobovaním vodou vo svete. Odporučili im  ako vodu chrániť a neplytvať ňou. Na záver ich čakal kvíz.  Či už malých, alebo väčších žiakov táto prednáška zaujala aj šokovala, pri odpovediach na kvíz   sa predbiehali, kto bude vedieť rýchlejšie odpovedať.                                                                                  

                           Všetci žiaci našej školy, hlavne študenti prvého a druhého ročníka si pripravili pre základné školy takzvané ,,EKOHRY“. Hrami sa snažili ukázať deťom,  že na hry netreba kupovať nový materiál ale dajú sa využiť aj veci z domu. Pre tieto ciele si vybrali hry, ako napríklad:                                                      

              Koľko trvá rozklad odpadu v prírode: Na kartičkách boli napísané rôzne materiály, ktoré ľudia bohužiaľ vyhadzujú do prírody a na iných boli časy rozpadu. Žiaci mali priradiť kartičky k sebe.

             Triedenie odpadu: Pri tejto aktivite mali deti rozlíšiť všetky druhy odpadu. Môžeme povedať, že sa im veľmi darilo!            

             Rozoznávanie plodov a listov: Vzorky plodov a listov nazbieraných v našom okolí bolo treba  priradiť    ku kartičkám s názvami.           

             Rozoznávanie stôp zvierat: Stopy zvierat žiaci priraďovali k menám zvierat. S týmto boli trocha problémy, lebo zvieratá síce poznajú, ale ich stopy už nie.

            Počas ďalších hier sme sa snažili ukázať, že zábava nie je len na tabletoch, mobiloch alebo počítačoch, ale aj pri aktivitách, kde sa hýbe celé telo, ako napríklad: skákanie cez švihadlo, hod loptičkou do kruhového cieľa, skákanie vo vreci, hod loptičkou do plechoviek a kotúľanie pneumatiky. Za splnenie hier dostali žiaci pečiatky, ktoré si vlastnoručne vyrobili naši gymnazisti. Pečiatky zo zemiakov, na ktoré bolo treba vyrezať určitý vzor, mali veľký úspech. Každé stanovište malo pečiatku inej farby. Podmienkou bolo pozbierať ich minimálne šesť, ale  šikovní žiaci nemali problém pozbierať plný počet (všetkých osem). Po splnení podmienky získali  školáci certifikát s vlastným menom, a mohli si ho odniesť domov. Na pláne sme mali aj práce v záhrade, ktorými sme chceli upraviť areál školskej záhrady, lenže sa počasie pokazilo a v daždi by sme ani psa von nevyhnali, nieto ešte našich žiakov.

                   Pri záverečnom upratovaní sme boli všetci príjemne unavení, ale spokojný, že sa táto akcia vydarila a výsledok sa páčil nielen nám, ale hlavne školákom zo základných škôl.             

            Veľmi dúfame, že na tento deň bude každý žiak spomínať s úsmevom na tvári a príde nás navštíviť aj na budúci rok.

             

          • Získali sme ocenenie

          • Od združenia Preventista sme získali ocenenie za úspešnú realizáciu projektu v rámci súťaže Najkreatívnejší deň bezpečného internetu 2016. Blahoželáme všetkým, ktorí sa na realizácii projektu podieľali.

          • Poďakovanie a list od rodiny Bolemantovej

          •    V mene rodiny Bolemantovej, v mene Občianskeho združenia ALMA MATER a Gymnázia v Šahách vyjadrujeme veľké poďakovanie všetkým darcom, ktorí prispeli k pomoci v núdzi pre našich žiakov po rodinnom nešťastí.
               Veľké poďakovanie patrí aj našej družobnej škole Gymnáziu F. Palackého vo Valašskom Meziříčí, ktorá za pomoci Charity vo Valašskom Meziříčí zorganizovala finančnú zbierku pre našich žiakov.

            Ešte raz všetkým veľmi pekne ĎAKUJEME!

            PhDr. Tatiana Wenclová, riaditeľka školy

             

            Prikladáme tiež ďakovný list od rodiny Bolemantovej, ktorý sme dostali a je určený práve Vám:

             

          • Plenárne ZRŠ

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že dňa 20.4.2016 (streda) o 15:30 sa bude konať plenárne ZRŠ v audiocentre.  Budú sa konať voľby do rady školy, preto je dôležitá účasť všetkých rodičov. Po skončení PZ ZRŠ sa budú konať  triedne ZRŠ.

            Tešíme sa na stretnutie, Výbor ZRŠ a pedagigický zbor

        • Hviezdoslavov Kubín v Leviciach
          • Hviezdoslavov Kubín v Leviciach

          • Dňa 23. 3.  2016 sa víťazka školského kola Heba Ismail – žiačka 1. B triedy zúčastnila okresného kola súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy 62. Hviezdoslavov Kubín v Leviciach. Vo  IV. kategórii – poézia  dôstojne reprezentovala našu školu a bola jej udelená Cena poroty za dramaturgický výber.
            Menovanej žiačke ďakujeme za reprezentáciu a gratulujeme.

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          •     Dňa 29.2.2016 prišiel ten dlho očakávaný deň a my sme nastúpili do autobusu – začal sa lyžiarsky výcvik  triedy I.B z Gymnázia v Šahách. Po ceste, ktorá trvala približne 1 hodinu a 45 minút, sme zvedavo hľadali náznaky snehu. Ten sa objavil až tesne pred cieľom cesty. Prišli sme do nádherného prostredia: Biela zasnežená krajina, pod čiapočkou snehu učupená horská chata LIMBA – to bol náš prvý dojem z lyžiarskeho strediska Skalka Aréna.

               Náš lyžiarsky kurz trval 5 dní a podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré pre začiatočníkov i výborných lyžiarov. A spokojní sme boli aj s ubytovaním, izby boli ideálne a pracovný personál  bol veľmi zhovievavý a milý. Pochvaľovali sme si aj miestnu kuchyňu, jedlo nám chutilo, na raňajky sme mali dokonca švédske stoly.

               Avšak prvý deň nám počasie neprialo, tak sme boli vnútri a robili sme rôzne spoločenské aktivity. Ostatné dni bolo počasie fantastické a my sme to plne využili na pobyt vonku. Okrem toho sme  sa v utorok boli kúpať v neďalekom welness centre a niektorí  si zacvičili vo fitness centre. Vo Štvrtok večer sme týždeň zakončili rozlúčkovou oslavou,  robili sme rôzne aktivity, napríklad : „Izba baví  izbu“. Počas celého výcviku prebiehal  šachový turnaj, do ktorého sa herne zapojila polovica študentov i vedúci, ostatní sa uplatnili v pozícii fundovaných poradcov. O víťazstvo sa zvádzal tvrdý boj, v ktorom nakoniec vyhral Dominik Gálik.

                Vďaka úžasnému kolektívu a vynikajúcim  podmienkam môžeme usúdiť, že sa jednalo o jeden z našich najkrajších zážitkov. Ďakujeme pánovi profesorovi Szikorovi, pani triednej profesorke Korcsokovej a pánovi šoférovi za fantastické zážitky a celkovo nezabudnuteľný lyžiarsky výcvik, na ktorý budeme veľmi dlho spomínať.

             

            Martin Štefanek, Jorik Veselko, I.B

             

          • KRITÉRIÁ PRIJÍMACIEHO KONANIA

          • V časti Dokumenty školy sme uverejnili Kritériá prijímacieho konania do 1. ročníka štvorročného štúdia pre školský rok 2016/2017. Prijímacie pohovory sa konajú 9. 5. 2016.