• Turnaj přátelství 2024 vo Valaškom Meziříčí

          • Na počesť 65 - ročného priateľstva medzi Gymnáziom Františka Palackého vo Valašskom Meziříčí a Gymnáziom v Šahách sa 6.6. - 7.6.2024 naše volejbalistky a futbalisti zúčastnili Turnaja přátelství 2024 vo Valašskom Meziříčí.

            Ďakujeme našim športovcom za ich snahu, ochotu a chuť reprezentovať školu a nepretrhnúť tak dlhoročnú tradíciu. Volejbalistkám a trénerovi, p.Alexandrovi Harnovi, gratulujeme ku krásnemu 3. miestu!

          • GoingGREEN,š.f.

          • Aj v tomto školskom roku si vďaka spoločnosti JA Slovensko žiaci štvrtého ročníka vyskúšali ako podnikať. Tohtoročná študentská firma GoingGREEN, š.f. sa venovala výrobe a predaju ručne vyrobených eko produktov - mydiel, náramkov a plátenných tašiek. V ponuke boli aj vlastnoručne vypestované bylinky a čili papričky. Založenie, vedenie a fungovanie študentskej firmy si vyžadovalo dobrú tímovú spoluprácu, vytrvalosť, kreatívnosť a neraz i netradičné riešenia nečakaných problémov. 

            Naši štvrtáci to zvládli na výbornú a na záverečnom valnom zhromaždení akcionárom mohli podať správu o ziskovosti firmy. 

            Konzultantom firmy bol bývalý absolvent gymnázia , pán Daniel Kvasnica.

            Študentská firmy GoingGREEN, š.f. fungovala pod vedením Mgr. Kristíny Zvarovej.

          • Absolventi 110.výročia založenia gymnázia

          • Dnes sme sa rozlúčili s ďalšími úspešnými maturantmi nášho gymnázia. Do života sme vypravili absolventov 110.výročia založenia gymnázia v Šahách. Želáme im veľa úspechov a množstvo splneným snov. Veríme, že majú možnosť stavať na pevných základoch...

          • Exkurzia vo firme Hörnlein

          • Spolupráca stredných škôl so zamestnávateľmi nášho regiónu je neoddeliteľnou súčasťou prípravy na výkon povolania. Sme veľmi radi, že sme mali možnosť bližšie spoznať jedného z najväčších miestnych zamestnávateľov - firmu Hörnlein priamo v ich pobočke v Šahách. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s koncepciou firmy, dozvedeli sa množstvo informácií o fungovaní a zameraní spoločnosti. Exkurziu vnímame ako vynikajúcu príležitosť v rámci kariérneho a výchovného poradenstva.

            Ďakujeme za príležitosť zamestnancom spoločnosti Hörnlein

          • Konverzácia s lektormi z Veľkej Británie

          • V mesiaci máj absolvovali naši žiaci II. a III. ročníka konverzačné hodiny s lektormi z Veľkej Británie. Preverili si tak svoje komunikačné zručnosti. Lektori pochválili nielen ich excelentnú úroveň anglického jazyka, ale aj všeobecný prehľad overený v kvízových otázkach. Seán Thompson a Mark Hurst ĎAKUJEME a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Mladý digitálny Európan 2024

          • Pri príležitosti 20.výročia členstva Slovenska v EÚ sme sa aj tento rok zapojili do celoslovenskej súťaže Mladý digitálny Európan 2024, kde sme si s našimi žiakmi 2. a 3.ročníka preverili vedomosti o Európskej únii. Priemerná úspešnosť našich žiakov bola 88,7 %, priemerná úspešnosť všetkých testovaných žiakov na Slovensku bola 57,64 %.

            Súťaže sa zúčastnilo 174 škôl, celkový počet zúčastnených študentov bol 2374.Test prostredníctvom tridsiatich rôzne náročných úloh mapoval znalosti žiakov z oblasti histórie a súčasnosti Európskej únie. 

            Zúčastneným žiakom gratulujeme a ďakujeme za prezentáciu školy v súťaži.

             

          • Medzinárodný seminár eTwinning v Grécku

          • V dňoch 10. - 12.5. 2024 som sa zúčastnila seminára pod názvom Applications, Tools and Perspectives of AI in Education for Secondary School Teachers. Program bol zameraný na využitie umelej inteligencie vo vyučovacom procese a projektovej práci so žiakmi.

            Žilinská univerzita v Žiline ponúkla účasť iba trom učiteľom zo Slovenska. Som hrdá, že z mnohých záujemcov som bola vybraná ako úspešná účastníčka tohto výnimočného seminára.

            Stretnutie a spolupráca s učiteľmi z krajín ako Fínsko, Taliansko, Írsko, Cyprus, Holandsko, Rakúsko, Belgicko, Grécko, Turecko, Slovinsko a Sicília bola veľmi motivujúca a náučná.

            Výsledkom účasti na seminári je založenie nového projektu pod názvom Global Bridge Lingua Chron AI

            Teším sa na obohatenie vyučovacieho procesu aplikovaním nových poznatkov a skúseností. 

            Mgr. Zuzana Hoare

          • Exkurzia LONDÝN a WINDSOR

          • Apríl 2024 začína novú cestovateľskú kroniku nášho gymnázia. Týždeň na cestách naplnil naše očakávania a ponúkol nám pestrú paletu nezabudnuteľných zážitkov. Žiakom sa najviac páčila možnosť individuálneho bádania rešpektujúca ich rozmanité záujmy a časovú flexibilitu. Užili sme si atrakcie ako napr. Greenwich, Buckingham Palace, St. James´ Park, Naval Museum, Natural History Museum, London Eye, Windsor, štadión futbalového klubu Chelsea a mnoho ďalších zaujímavých miest. Páčila sa nám aj preprava rôznymi dopravnými prostriedkami t.j. plavba trajektom, loďou po rieke Thames, double-decker autobusom, podzemným a nadzemným metrom a lanovkou. 

            Veľké poďakovanie patrí všetkým účastníkom zájazdu za ich disciplinovanosť, dochvíľnosť, poriadok a vtipné poznámky, ktoré nám spestrili exkurziu.

            Tešíme sa na ďalšie zážitky. Mgr. Zuzana Hoare a Mgr. Kristína Zvarová

          • Úspechy našich chemičiek

          •  

            Dňa 11.4.2024 sa konalo v Nitre krajské kolo chemickej olympiády v kategórii B. Náročná súťaž sa skladala z teoretickej a praktickej časti a trvala 5 hodín. Žiačky 3.B triedy, Bianka Hűvösová a Rita Bicskeyová dosiahli výborné výsledky: Bianka sa umiestnila na 7. mieste a Rita obsadila 16. miesto. Obe žiačky sa stali úspešnými riešiteľkami súťaže. Ďakujeme žiačkam za vzornú reprezentáciu školy, a gratulujeme k dosiahnutým výsledkom.

          • Deň kybernetickej bezpečnosti

          • Dňa 16.4.2024 sme sa venovali kybernetickej bezpečnosti, bezpečnosti v online priestore so žiakmi našej školy. V spolupráci s OZ Preventista a špecialistom v oblasti informačnej bezpečnosti Ing. Jaroslavom Osterom sme zorganizovali interaktívnu prednášku pre žiakov školy. Prednášku sme si užili ako víťaznú odmenu za zapojenie našich žiakov do projektu "Nauč svoju babičku", ktorého vyhlasovateľom bolo OZ Preventista. Ďakujeme za odmenu a za množstvo užitočných informácií.

          • 2. miesto v Okresnom kole floorbalu žiačok SŠ

          • Žiačky našej školy sa dňa 27.3.2024 zúčastnili Okresného kola floorbalu žiačok stredných škôl v Leviciach.  Vo fyzicky náročnej súťaži a po vyrovnaných zápasoch obsadili krásne 2. miesto. Srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Deň európskych autorov

          • Deň európskych autorov sa konal 25.3.2024. Bol to druhý ročník medzinárodnej oslavy európskej literatúry a podpory záujmu o čítanie pod záštitou Národnej agentúry Erasmus +.

            Žiaci našej školy si pripravili rôznorodé zaujímavé a zábavné aktivity.

            I.B - Hádaj, kto som? (opis literárnych postáv)

            II.B - Popletené hádanky (Escape Room v knižnici)

            III.B - Snehulienka v 8 jazykoch

            IV.B - Tipni si, na akom si predstavení (divadelné scénky)

            V.B - Kvíz z európskej literatúry, Čitáreň (aktívne čítanie), Záložka (nechaj odkaz v niekoho obľúbenej knihe), Preklad textu z/do anglického jazyka

            Užili sme si tento deň zameraný na motiváciu mladých ľudí viac čítať. Európska komisia nás svojou výzvou inšpirovala zorganizovať zážitok spojenia kníh a vzdelávania a objavovať európsku literatúru v celej jej jazykovej a kultúrnej pestrosti.

             

          • Uspeli sme v okresnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • 21.marca 2024 sa v Leviciach konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali tri žiačky. Všetky získali pódiové umiestnenia a dve postup do vyššieho kola súťaže. 

            Umiestnenie:

            Bianka Hüvösová /3.B/ - 1.miesto (poézia)

            Sára Silvia Dobosová/2.B/ - 2.miesto (próza)

            Rita Bicskeyová /3.B/  - 3.miesto (poézia)

            Dievčatám srdečne blahoželáme! Bianke a Sáre držíme palce v krajskom kole.

          • Úspešné krajské kolo Biologickej olympiády

          • Dňa 20.3.2024 a 21.3.2024 sa konalo krajské kolo Biologickej olympiády v Nitre. Naše žiačky sa zúčastnili olympiády v dvoch katergóriách. V kategórií A pre 3. a 4. ročník gymnázia reprezentovali našu školu Veronika Štefaneková a Rita Bicskeyová. Veronika obsadila 4.miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou a Rita skončila na vynikajúcom 3. mieste.

            V kategórií B pre 1. a 2. ročník gymnázia sa zúčastnili Lara Šomlová a Eszter Horváth. Obe boli úspešnými riešiteľkami, Lara obsadila 4.miesto a Eszter sa umiestnila na vynikajúcom 3.mieste.

            Gratulujeme k dosiahnutým úspechom a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • eTwinning projekt

          • SLOVENSKO  - BELGICKO - GRÉCKO - POĽSKO - ŠPANIELSKO

            Náš tretí medzinárodný eTwinning projekt prebieha v spolupráci žiakov II.B a žiakov Belgicka, Grécka, Poľska    a Španielska. Téma nášho projektu je veľmi kreatívna. Píšeme spoločne príbehy v anglickom jazyku.

            Po skončení projektu vám umožníme nahliadnuť do nášho sveta magických príbehov.

          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Richard Cserman (4.B) sa v krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku umiestnil na krásnom 2. mieste.

            Srdečne mu gratulujeme k úspešnému umiestneniu v kategórii žiakov bilingválneho štúdia.

        • Okresné kolo v basketbale chlapcov - 3.miesto
          • Okresné kolo v basketbale chlapcov - 3.miesto

          • Víťazstvo z obvodného kola basketbalu chlapcov išli naši žiaci obhájiť na okresné kolo do Levíc, ktoré sa konalo dňa 8.2.2023. V silnej konkurencii stredoškolských basketbalistov, ktorí majú v Leviciach silné zázemie, sme obsadili krásne 3.miesto. Našim chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a Mgr. Romanovi Hamaliarovi za prípravu. Gratulujeme.